Thursday, February 3, 2011

umai ikan

yang ini juga ai ambik resepi dari sudip kayu, teng0k2 je ai rase terliur,, s0 ape lagi balik dari kije ai terus ke kedai faberet ai secara laju2 dan memgbeli ape2 yg pat0t untuk di xperimen kan pada hari ini.....lalallalalla... bahan2 nye sangat mudah dan ianya juga berkhasiat 0keh ( yeke berkhasiat, mandai jer )

Bahan2:
2 keping ikan tenggiri (tapi ai gune ikan len sb tengiri xde)
1 biji bwg merah
3 btg cili padi
1 biji limau nipis (amek jus)
1 biji lem0n (amek jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
gula & garam secukup rasa..


Cara2:
Bersihkan ikan, hiris halus,buang kulit bersih2. Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, lemon & cuka ( amik separuh dr portion jus yg diperah tadi).ai perap selama 1/2 jam 0keh.after perap, ikan tu akan berubah jadi white c0l0ur & tidak hanyir..its meaning ikan tu dah kena air asam...lebih kurang dah masak laaa....toskan...kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir, bilas dgn jus2 limau tu td sampai xder bau... then buangkan air rendaman tu.

Tumbuk bwg merah dgn cili padi. Mayang halus bwg besar & cili merah. Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.Kemudian, tuang belen jus & cuka tadi.then tambah gula dan garam ik0t suke tekak memasing. Gaul sehingga rata dan blehla disantap bersama nasi yg tengah menggelegak...eh..eh.. nasi yang tengah panas 0keh...ngehehehhee


0 comments: